Academia „Sf. Ioan de la Neamţ”

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1993, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, s-a înfiinţat Academia Ortodoxă „Sf. Ioan de la Neamţ – centru de spiritualitate şi cultură ortodoxă”. Unul din principalele motive a fost necesitatea creşterii rolului mirenilor în activităţile cultural-misionare ale Bisericii.

Obiectivele Academiei sunt următoarele:
– cunoaşterea spiritualităţii ortodoxe în dialog ecumenic şi internaţional;
– promovarea dialogului dintre teologie şi cultură;
– promovarea activităţii pastoral-filantropice a Bisericii Ortodoxe în societatea românească;
– multiple activităţi pastoral-educative cu tineretul  din ţară şi străinatate.
Mijloacele folosite în realizarea obiectivelor:
– organizarea de seminarii, colocvii, conferinţe naţionale şi internaţionale pe teme de actualitate;
– facilitarea realizării programelor de pregătire şi educare ale tinerilor creştini.
– Organizarea de acţiuni sportive şi turistico-religioase cu tineretul şi alte categorii sociale.
Roadele funcţionării acestei Academii ortodoxe s-au arătat prin acţiuni şi activităţi care justifică generoasele obiective.

 • Sub directa îndrumare a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Daniel, reprezentant al Sf. Sinod cu activităţile tineretului, în perioada 23-30 august 1993, noua Academie Ortodoxă „Sf. Ioan de la Neamţ”, a găzduit lucrările primei Adunări Generale a Asociaţiei Tineretului Ortodox  din Balcani (A.T.O.B.). Întâlnirea a reunit reprezentanţi ai tineretului ortodox  din Grecia, Serbia, Bulgaria, Albania, Basarabia şi Romania, ţări cu o bogată tradiţie şi spiritualitate ortodoxă.
 • Academia ortodoxă „Sf. Ioan de la Neamţ” a găzduit, în perioada 15-21 august 1993, întâlnirea unor tineri catolici francezi şi ortodocşi. Veniţi în Romania, graţie Comunităţii „Le Puits de Jacob” din Strasbourg, tinerii francezi au fost întâmpinaţi de un număr egal de tineri români cu care, timp de o săptămână, au fost în dialog ecumenic şi rugăciune.
 • În perioada 1-21 septembrie 1993, s-a desfăşurat un curs intensiv de limba germană şi engleză. Organizatori au fost domnul profesor Paul Miron de la Universitatea din Freiburg şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
 • Acţiunile găzduite şi susţinute de Academia ortodoxă „Sf. Ioan de la Neamţ” au continuat, în perioada 10-17 aprilie 1994, cu întâlnirea tineretului sub egida „Syndesmos”, Uniunea Mondială a Tineretului Ortodox. Întâlnirea a reunit 40 de tineri ortodocşi, lideri ai organizaţiilor de tineret, teologi, oameni de ştiinţă şi ecologi, pentru o dezbatere asupra atitudinii Bisericii faţă de criza ecologică.
 • În anii 1994 şi 1995 s-au desfăşurat tabere de studii creştine organizate de către A.S.C.O.R.
 • În perioada 15-16 noiembrie 1994 s-au desfăşurat în cadrul Academiei ortodoxe „Sf. Ioan de la Neamţ” simpozionul „Sf. Paisie de la Neamţ”. Cu acest prilej au fost prezentate mai multe comunicări ştiinţifice de către Înaltpreasfinţitul Daniel, academicianul Virgil Candea, pr. Paul Mihail, N. A. Ursu şi alţii.
 • Începând cu anul 1995 şi continuând până astăzi întâlnirile dintre tinerii români şi străini au devenit adevărate „şantiere spirituale” în care tinerii s-au întâlnit şi au slăvit pe Dumnezeu şi şi-au împărtăşit bucuriile credinţei şi ale comuniunii. Astfel tinerii ortodocşi români lansează o provocare tinerilor din Bisericile luterană şi catolică  din Germania pentru o întâlnire de cunoaştere reciprocă, dialog ecumenic şi muncă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cazare ale internatului seminarului şi ale Academiei. Rezultatele acestei întâlniri au fost şi spirituale şi materiale. Acum s-a realizat o noua instalaţie de aducţiune a apei potabile în Mănăstirea Neamţ, în Seminarul Teologic, în Tipografia mănăstirii şi în Fabrica de cherestea. Întâlnirea din anul următor, 1996, a avut ca obiectiv şi realizarea unor lucrări de drenaj în jurul bisericii Sf. Ioan Iacob. Toate acestea s-au organizat cu Biserica Evanghelică Luterană din Germania. Animatorul grupul german a fost Volkmar Muller pe care îl înscriem între prietenii foarte importanţi ai şcolii şi ai academiei.
 • În 1996 au fost reluate cursurile de limba engleză pentru tineri, organizate de Liga Tineretului.
 • În cadrul Academiei ortodoxe „Sf. Ioan de la Neamţ” s-au desfăşurat cursurile de îndrumare pastoral-misionară pentru definitivat şi promovare a preoţilor,  din toată Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, susţinute de profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă  din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”  din Iaşi.
 • În acelaşi an, are loc întâlnirea unui grup de tineri elevi ai seminarului, coordonaţi de profesorii Giosan Mihai şi Croitoru Radu, cu un grup de tineri germani din localitatea Lengenfeld. În timpul şederii în Germania au avut posibilitatea să intre în contact cu o civilizaţie nouă pentru ei şi să surprindă câte ceva din spiritul german atât în plan religios, cât şi cultural şi social.
 • În septembrie 1998, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a avut loc Congresul Cercetătorilor în Noul Testament,  din Vest şi Est, ortodocşi, evanghelici şi catolici, pentru a discuta probleme fundamentale de ermineutică şi înţelegere a Bibliei.
 • Asociaţia „Christiana” a organizat, împreună cu colaboratori din ţară şi străinatate mai multe congrese – 1996, 1998 şi 2000 pe teme sociale.
 • Din toate acestea se poate observa că activitatea  din cadrul Academiei ortodoxe „Sf. Ioan de la Neamţ” este permanent centrată pe tineret, dialogul cu acesta, promovarea şi ajutorul tinerilor, dovadă organizarea în fiecare an, începând cu 1996 până astăzi, de  tabere pentru copii, pentru orfani, în care rugăciunea, pelerinajul la mănăstirile  din zonă, convorbirile duhovniceşti şi activităţile cultural-sportive au adus emoţie, mângâiere şi bucurie.
 • În august 2001, s-a organizat tabara de tineret a Asociatiei Creştine Ortodoxe „Oastea Domnului” ce a intrunit 170 de tineri  din toate zonele ţării. Vezi si alte activitati derulate in cadrul Academiei…
 • Ziua Mondiala a Sanatatii – „Together for health” 7-9 aprilie 2006 organizat de catre CMDR filiala Neamt, U.M.F. „Gr. T. Popa” Iasi, Univ. „Petre Andrei, Iasi
 • Simpozion International „Drepturile omului – dimensiune spirituala si actiune civica” organizat de catre Institutul Roman pentru Drepturile Omului, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Episcopia Romano-Catolica si Univ. „Al. I. Cuza” din Iasi 8-10 mai 2006
 • Simpozionul „Dezvoltarea rurala si agroturistica a satelor romanesti din zona Moldova – Bucovina” organizat de catre Centrul de Dezvoltare Rurala si Agroturistica Vnatori Neamt, Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala Bucuresti, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Est – 23 septembrie 2006.
 • Simpozionul „Dezvoltarea agroturismului montan” organizat de catre Ministerul Educatie si Cercetarii, Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, Centrul de Dezvoltare Rurala si Agroturistica Vanatori Neamt, Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala Bucuresti, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Est si Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” – 23 septembrie 2006.
 • In ziua de 8 noiembrie 2006, de ziua Sf. Arhangheli Seminarul Teologic si Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” de la Manastirea Neamt , a primit vizita Maiestatilor Sale, Regele Mihai I, Regina Ana si Alteta Sa Margareta. Primirea s-a facut in catedrala Sf. Ioan Iacob din curtea Seminarului, de catre membrii Consiliului Profesoral in frunte cu P.C. pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului. Corul Seminarului au interpretat imnul Traiasca Regele, troparul Sf. Ioan Iacob axionul Cuvine-se cu adevarat. Apoi, la Casa de pelerinaj „Ierusalim – Hozeva” s-a oferit o receptie in cinstea Maiestatilor lor.
 • In data de 20 decembrie 2006, a avut loc la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt Simpozionul „Veniamin Costachi” – 160 de ani de la moartea sa”. Cu aceasta ocazie pr. prof. Vasile Ghindaoanu a sustinut un referat in care a evocat personalitatea patronului spiritual a scolii teologice de la Manastirea Neamt.
 • Pe data de 15 ianuarie 2007, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt a avut loc Simpozionul dedicat marelui poet national, Mihai Eminescu, coordonat de catre prof. M. Apetroaie si prof. Elena Laiu. In sala de festivitati, a fost facuta o prezentare multimedia de catre pr. Viorel Laiu, iar elevul Rusu Ciprian din clasa a XIII – lea Pastorala, a prezentat, pe scurt, viata si opera lui M. Eminescu. au fost recitate poezii ale poetului in limbile romana, latina, engleza si franceza de catre elevii seminarului. La sfarsit, corul seminarului, coordonat de pr. Viorel Laiu, a interpretat concertele „Rugaciune”, „Doina” si „Sara pe deal”, textele apartinand aceluiasi autor.
 • Cu ocazia Unirii Principatelor Romane, 24 ianuarie 2007 la la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, s-a desfasurat un simpozion coordonat de catre profesorii seminarului si elevii. S-au sustinut referate care au scos in evidenta importanta Unirii atat pentru popor cat si pentru Biserica. La sfarsit, cu totii au cantat Hora Unirii.
 • “La francophonie un monde ouvert vers le monde…” In aceasta perioada a lunii martie, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, au avut loc manifestarile dedidacte zilelor francofoniei, la care au participat toti elevii si profesorii ai seminarului. Cei ce au coordonat bunul mers al manifestarilor au fost profesorii Elena Laiu, pr. Viorel Laiu si Dan Tardea.Manifestarile au avut loc in sala de conferinte a seminarului. Deschiderea a facut-o corala “Gloria Dei” a seminarului de la Manastirea Neamt cu intonarea imnului “La Marsaillaise” urmata apoi de o prezentare a prof. Elena Laiu care a facut cunoscut momentele manifestarilor.
 • “PRIMAVARA POETILOR” – In data de 20 martie 2007, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt”, a avut loc manifestarea “Primavara poetilor” organizat de catre poetul Adrian Alui Gheorghe, cu sprijinul Directiei pentru Cultura a Judetului Neamt si a Societatii Scriitorilor din Judetul Neamt. Au participat poetii Cezar Ivanescu, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu, Gellu Dorian, Vlad Scutelnicu, Nicolae Sava, Valeriu Stancu, Radu Florescu, Emil Nicolae s.a. Aceasta manifestare face parte din programul de LECTURI PUBLICE 2007 al Uniunii Scriitorilor din Romania.Deschiderea a fost realizata de catre P.C. Pr. Prof. Ioan Mihoc, directorul seminarului care a multumit pentru prezenta inaltilor oaspeti. Apoi, d-l Adrian Alui Gheorghe a facut prezentarile oaspetilor auditoriului – profesori si elevi seminaristi. Manifestarea a fost prezentata de catre Cristian Livescu si Vasile Spiridon. Fiecare dintre poetii prezenti s-au prezentat cu franturi din operele  si creatiile lor. Spre final, P.C. Pr. Prof. Ioan Mihoc, a facut cunoscuta opera si poezia Sf. Ioan Iacob – Hozevitul. Programul manifestarilor a fost incheiata de corala “Gloria Dei”, dirijata de catre pr. prof. Viorel Laiu, prin sustinerea unui mic concert de piese religioase si populare de inspiratie poetica romaneasca.
 • In data de 7 mai 2007, Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, au fost vizitate de catre un grup de 52 de elevi francezi din Departamentul Marne, orasul Fagniers de la scooala “Louis Grignon”, insotiti de catre elevi si profesori de la Colegiul National “Petru Rares” din Piatra Neamt. Au vizitat cladirile Seminarului si biserica Sf. Ioan Iacob din curtea seminarului. S-a inchegat prietenii intre elevii seminaristi si tinerii din Franta.
 • In ziua de 13 noembrie 2007, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt a avut loc faza finala a proiectului “Sfantul Ioan Gura de Aur – invatator al tinerilor“. Proiectul a fost organizat, la initiativa si cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, de catre Sectorul Învătământ teologic si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Iasilor. In cadrul acestui proiect inter-seminarial au fost prezentate câte doua referate de la fiecare din cele sase Seminarii Teologice din Arhiepiscopia Iasilor, referitoare la viata si invatatura Sfântului Ioan Gura de Aur. Referatele cele mai bune au fost premiate. Toti elevii au primit diplome de participare.
 • In ziua de 31 oct. 2007, la Academia “Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt a avut loc conferinta “Fenomenul religios contemporan in Europa: Bisericile istorice si dimensiunea secularizarii” sustinuta de catre prof. dr. Jean-Pierre BASTIAN, profesor de Sociologie a Religiei din cadrul Universitatii de Stiinte Umaniste “Marc Block” din Strasbourg, Facultatea de Teologie Protestanta. Domnul Jean-Pierre BASTIAN este si director de cercetare la Universitatea “Paris 3″ din Sorbona, director la Centrul de Cercetare in Sociologia Religiei si Etica Sociala din Strasbourg – Franta. Domnia sa a fost insotit de catre domnul Laurentiu Tanase, lector universitar la disciplina Sociologia Religiei din cadrul Facultatii de Teologie “Iustinian Patriarhul” din Bucuresti si membru CNSAS. Principalele puncte discutate au fost: “Ideea secularizarii”, “Societateta moderna si religia”, “Tineretul si Biserica”, “Religia modernitatii”. Dupa conferinta, profesorul Bastian a raspuns si intrebarilor elevilor. A fost o intalnire de bun augur atat pentru elevii si profesorii seminarului cat si pentru domnia sa, Jean-Pierre BASTIAN, care a ramas profund  impresionat de frumusetile Ortodoxiei romanesti.
 • La data de 10 noiembrie 2007, elevii de la Seminarul “Veniamin Costachi” au avut deosebita onoare de a-l cunoaşte şi a-l asculta pe marele muzicolog Vasile Vasile, Prof. Univ. Dr. la Universitatea din Piteşti şi Profesor la catedra de Pedagogie muzicală la Universitatea Naţională de Muzică – Bucureşti.Ca absolvent al seminarului de la Neamţ, in sala de conferinte a Academiei a împărtăşit elevilor câteva din amintirile sale după care a dezvăluit câteva aspecte inedite din munca sa de cercetare în toată lumea creştină, ca membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă.
 • La data de 13 februarie 2008, elevii si profesorii de la Seminarul “Veniamin Costachi” au avut deosebita onoare de a-l cunoaşte şi a-l asculta pe marele scriitor Dan Zamfirescu, profesor la Universitatea din Targoviste. El a împărtăşit elevilor momente din munca sa de scriitor si om de litera si a facut cunoscute cateva din cartile scrise de domnia sa, multe dintre ele fiind donate bibliotecii Seminarului.
 • In ziua de 12 februarie 2008, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, din initiativa parintelui director, Ioan Mihoc, s-a deschis Cercul de Apicultura pentru elevii seminaristi, care doresc sa descopere tainele albinaritului. Conducator de cerc este parintele Elefterie Padurariu, egumenul Schitului Carbuna ce apartine de Manastirea Neamt. Sfintia sa are o foarte bogata experienta si doreste sa faca cunoscuta aceasta si elevilor seminaristi. Elevii “apicultori” se vor intalni de doua ori pe saptamana pentru lucrari de atelier s.a.
 • Ziua de 18 aprilie 2008 a fost plina cu delegatii din Franta, Turcia, Spania, care au vizitat Seminarul, Academia “Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Biserica din curtea Seminarului. Prima delegatie formata din profesori si elevi din Esparraguera (Spania) de la Fine Arts High Scool Adiyanan din Turcia si din IES “El Cairat”, din Spania, insotiti de prof. Benito Gallardo sunt intr-un proiect de colaborare cu Liceul “Petru Rares”. Foto O alta delegatie este cea din cadrul proiectului “Obiectiv Romania”, grup franco-roman de cicloturisti care au participat la turul Paris-Beijing 2008. Tinerii din acest grup sunt din Firminy si St. Bonnet le Chateau din Franta si membrii Veloclub Piatra Neamt. Proiectul acesta a fost realizat in cadrul relatiilor de prietenie din orasele Piatra Neamt si Roanne – Rhone – Alpes. Foto Cea de a treia delegatie vine tot din Franta, in cadrul a doua localitati infratite – Tazlau din judetul Neamt si Marne – Franta, care au dorit sa viziteze Seminarul, Academia si Biserica “Sf. Ioan Iacob”.rit sa viziteze Seminarul, Academia si Biserica “Sf. Ioan Iacob”.
 • In ziua de 10 aprilie 2008, parintele profesor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Andrei Saguna” din Sibiu, a sustinut o meditatie in Sala de conferinte a Academiei, in fata profesorilor si elevilor seminaristi. Au fost abordate mai multe teme, nu numai religioase, s-au purtat discutii libere iar parintele Necula a raspuns intrebarilor puse de catre elevi si profesori.
 • In ziua de 10 aprilie 2008, Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt a avut bucuria de a avea ca oaspeti un grup de sase francezi din departamentul Marne din Franta(2 specialisti de la Centrul de Documentare Pedagogica din Malons en Champagne, un reprezentant al Consiliului General Marne, un scriitor, un actor si un ilustrator), care au fost insotiti de catre domnul inspector general Mihai Lacatusu, doamna inspector general-adjunct Gabriela Banu, din cadrul ISJ Neamt si de catre domnisoara Daniela Matasaru, director al Casei Corpului Didactic Neamt.Delegatia franceza se afla in judetul Neamt timp de o saptamana pentru a derula activitati pedagogice legate de Proiectul Centrelor de Documentare si Informare din cele 10 scoli care fac parte din programul bilateral romano-francez care se desfasoara intre departamentul Marne si judetul Neamt incepnad cu anul 2000.Delegatia a vizitat seminarul, biserica Sf. Ioan Iacob si a audiat un mic program de corcerte religioase prezentat de catre corul “Gloria Dei” al seminarului nemtean.
 • In ziua de 7 iunie 2008, cu prilejul hramului Inaltarii Domnului de la Manastirea Neamt, Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, a primit vizita mai multor oficialitati religioase si culturale, prezente la aceasta mareata sarbatoare. Toti au dorit sa revada seminarul, biserica, academia, casa de pelerinaj din curtea seminarului, unii pentru prima data. Mai jos, in fotografii sunt Prea Sfintitii Episcopi Ambrozie al Giurgiului si Lucian al Caransebesului, alaturi de directorul seminarului, pr. prof. Ioan Mihoc.
 • In perioada 2-3 iulie 2008, Academia “Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt a primit, pentru a doua oara, vizita delegatiei de la Institutul Ortodox “Sf. Filaret” din Moscova, Rusia. Au fost intampinata de catre parintele director Ioan Mihoc, directorul seminarului, si pr. Viorel Laiu, spiritualul scolii, iar dupa putin timp de catre parintele Vasile Mihoc, profesor la Facultatea de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu, cu cel din urma, cei din delegatie, fiind intr-o stransa legatura. Au vizitat biserica, seminarul si academia (multi dintre ei fiind pentru prima data) si au fost cazati la casa de pelerinaj “Ierusalim – Hozeva”. Seara, dupa vecernie si agapa, au avut loc diverse discutii pe teme religioase, culturale, schimburi de experienta etc. A doua zi, au participat la Sf. Liturghie, oficiata de catre parintele profesor Vasile Mihoc, au cantat la strana, impreuna cu elevii seminaristi care au ramas in vacanta de vara aici, si s-au impartasit. Dupa Sf. Liturghie au facut pelerinaj la manastirile Secu, Sihastria, Petru Voda etc.
 • In ziua de 22 octombrie 2008, elevii si profesorii de la Manastirea Neamt, au avut o deosebita bucurie, prilejuita de prezenta marelui poet Grigore Vieru. El a fost insotit de catre sotia sa, de catre poetul Daniel Corbu, ca si de multi prieteni, poeti, scriitori, oameni de litere. Delegatia a fost primita de elevi si profesori in curtea seminarului, dupa care a vizitat biserica-paraclis “Sf. Ioan Iacob”. In sala de festivitati, cuvantul de deschidere a fost rostit de catre PC Pr. Prof. Ioan Mihoc, care a vorbit despre importanta prezentei marelui poet Grigore Vieru, pentru scoala de la Manastirea Neamt. Domnul Daniel Corbu a prezentat auditoriului pe ceilalti, membrii ai delegatiei, poeti si scriitori. Fiecare oaspete a rostit cate un poem din creatia lor. La fel au procedat si cativa elevi seminaristi, iar corul “Gloria Dei” a interpretat “Doina” de Mihai Eminescu si “Sa traiasca Romania!” In final, maestrul Grigore Vieru a recitat celor prezenti cateva din poemele sale si a vorbit despre importanta legaturilor si a fratietatii dintre doua zone romanesti de pe ambele maluri ale Prutului.
 • Activitate cultural-artistică organizată în parteneriat cu I.S.J Neamt – 15 ianuarie 2009. În perspectiva temporală, în opozitia trecut-prezent, Eminescu a idilizat trecutul, cel literar sau mai ales, cel istoric natura, dragostea. Nu si-a dorit gloria, posteritatea i-a acordat-o din plin. Nu a luat niciodată un premiu literar, a devenit premiu literar si generic. Sub impactul liricii sale, elevii Seminarului nostru au concretizat ecourile creatiei sale preluând texte din poeziile religioase emotionând prin recitarea acestora sau punându-le în ritmul muzicii.A fost o activitate sub spiritul numit eminescianism-universalitate pentru că interpretarea a fost în limbile: română, franceză, engleză si latină, sub coordonarea profesorilor Apetroaie Elena, Calin Rudeanu, Laiu Elena, Mihaela Draganescu si pr. Laiu Viorel si a doamnei Oltia Mihoc – bibliotecar. Expozitia de grafica si desen ale elevilor a fost coordonata de profesorii Oana Gradinaru si Dan Tardea.Prin conceptia activitătii, prin elogiul adus poetului, cât si coordonatorilor programului de către Părintele Director Ioan Mihoc si inspector de Limba si Literatura Română, Gheorghe Brânzei, activitatea a fost una de exceptie, de trăire unde sincronizarea literaturii, muzicii si picturii si-au dat mâna cu succes.
 • Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române. Imprejurările istorice nu au permis unirea simultană a celor trei ţări române-Moldova, Transilvania, Ţara Românească.Statul naţional român s-a format treptat, începând cu Unirea din 1859 şi încheindu-se în 1918, când lupta de eliberare naţională a poporului român va fi încununată de victorie.In timpul infaptuirii unirii (ianuarie 1859) elevii Seminarului, care functiona atunci in manastirea Neamtului, au ridicat o movila mare in curtea scolii (in fata actualului seminar) si au declarat-o “Movila Unirii”. In acest loc (in gradina scolii) si pe coasta schitului Vovidenia se canta in cor “Cantecul lui Cuza Voda” compus de elevul Nicolae Costescu si pus pe note de fratele Mihail Ardeleanu. Anul acesta, la 150 de ani de la infaptuirea maretului Act, si de la ridicarea acestui monument, s-au desfasurat ample manifestari la Seminarul de la Manastirea Neamt. In sala de conferinte a Seminarului, in prezenta domnului Inspector General, prof. Mihai Lacatusu, a inspectorilor, din cadrul ISJ Neamt, prof. Elena Preda, prof. Mircea Corlateanu si prof. Mihai Giosan, ca si a P. Cuv. Arhim. Benedict, staretul Manastirii Neamt, s-au tinut discursuri ample cu referire la „Unirea mica” iar corul seminarului -„Gloria Dei” a interpretat cateva concerte patriotice. Momentul cel mai important a fost dezvelirea placii comemorative asezata, in fata Movilei, ca un arc peste timp si ca o marturie vie pentru generatiile viitoare.
 • In ziua de 27 februarie 2009, parintele Ioan Gherasim din Piatra Neamt a lansat, in fata elevilor si profesorilor de la Seminarul Teologic Liceal „Veniamin Costachi”, cartea „Petru Pogonat. Meditatiunile unui calugar surghiunit” . PC Sa a fost si elev al scolii de la Neamt in perioada anilor 1955-1959. Parintele director Ioan Mihoc l-a prezentat mai intai elevilor si profesorilor, dupa care, parintele Gherasim a depanat cateva din multimea de amintiri din timpul seminarului si a vorbit despre cartea sa. Apoi au mai luat cuvantul protos. Andrei Ionita, vietuitor al Manastirii Neamt si Arhim. Mihail Daniliuc, egumenul schitului Vovidenia care a vorbit si despre Mitropolitul Visarion Puiu.
 • Cu ocazia implinirii a 130 de ani de la nasterea mitropolitului Visarion Puiu, la Roman, Pascani si Manastirea Neamt s-a desfasurat (in perioada 26-28 februarie 2009) cea de-a XIII-a editie a „Zilelor Mitropolitului Visarion Puiu”. Evenimentul a fost organizat de Asociatia „Mitropolit Visarion Puiu”, Protopopiatele Pascani si Roman, Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt Neamt, si Casa Memoriala „Visarion Puiu”, Vovidenia – Neamt. In ziua de 27 februarie, la Seminarul de la Manastirea Neamt, au continuat manifestarile dedicate mitropolitului Visarion Puiu. Ele au fost deschise cu o slujba de pomenire a urmat o dezbatere cu participanţii la simpozion pe tema „Prezent şi perspective în evaluarea memoriei Mitropolitului Visarion Puiu“. Parintele director Ioan Mihoc, in incheiere, a multumit tuturor invitatilor si membrilor asociatiei pentru ca si anul acesta seminarul de la Neamt a fost unul din locurile unde s-a vorbit despre marea personalitate a mitropolitului Visarion Puiu.
 • În perioada 22-24 mai 2009, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt se va desfăşura proiectul „Valori culturale româneşti“, care se va derula pe baza parteneriatului între Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi şi Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“. „Ne propunem să punem în legătură directă două instituţii şcolare care au ca obiectiv comun formarea unor generaţii de tineri educaţi în spiritul valorilor autentice, buni cunoscători ai tradiţiilor şi specificului românesc, interesaţi să promoveze, oriunde s-ar afla, spiritualitatea românească în forma ei autentică. Cele două instituţii şcolare urmăresc să păstreze, să descopere şi să transmită valorile specifice şi reprezentative ale spiritualităţii româneşti“, a declarat pr. prof. Romus Viorel Laiu, de la Seminarul „Veniamin Costachi“. Astăzi va avea loc o conferinţa susţinută de prof. univ. dr. Ion Toderaşcu, urmând ca apoi să se desfăşoare o sesiune de comunicări ştiinţifice ale elevilor. Mâine se vor organiza competiţii sportive (fotbal, handbal), o excursie documentară.
 • In data de 29 mai 2009 la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt a avut loc a XIV-a ediţie a Simpozionului „Geografia în învăţământul preuniversitar – prezent şi perspective“. Tema abordată în acest an a fost: „Valori religioase şi geografice din orizontul local în actul didactic“. La această manifestare, care a debutat cu o slujbă de Te Deum la Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“, din curtea seminarului, au participat prof. univ. dr. Nicolae Ilinca, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, prof. univ. dr. Irina Ungureanu, de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, prof. dr. Cristina Pârvu şi prof. dr. Cătălina George de la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi redactor la revista „Terra Magazin“, prof. Camelia Nina Sava, insp. de Geografie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, prof. Mihai Giosan, insp. de Religie în cadrul ISJ Neamţ, pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, şi arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia din judeţul Neamţ. „În cadrul acestui simpozion au avut loc dialoguri concrete despre valorile geografice şi religioase, pe marginea temei alese. Cuvântul de deschidere a fost rostit de pr. prof. Ioan Mihoc, directorul seminarului, care a susţinut o comunicare pe tema «Creaţia, ca efect şi scop al iubirii lui Dumnezeu». Atât profesorul de Religie, cât şi cel de Geografie au un rol decisiv în educaţie, fiind necesară o consolidare a eforturilor în direcţia optimizării actului educaţional, într-o perioadă în care asigurarea calităţii în învăţământul preuniversitar este o prioritate strategică la nivel naţional“, a declarat Camelia Nina Sava, insp. de Geografie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.
 • La la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” a început luni, 6 iulie 2009, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Conferinţa Toward Jerusalem Council Two (Spre al Doilea Sinod de la Ierusalim) cu tema „Împăcare în Mesia“. Programul întrunirii se va încheia mâine, prin organizarea unui pelerinaj la mănăstirile din zona Neamţului şi din Bucovina.În deschiderea manifestărilor, pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“, a adresat un cuvânt de bun-venit participanţilor, după care a avut loc o scurtă prezentare a întâlnirilor anterioare. În fiecare zi, programul a început cu oficierea Sfintei Liturghii la Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“, aflată în incinta seminarului. Marţi, 7 iulie, începând cu ora 9:00, Peter Hocken, preot în dioceza romano-catolică de Northampton, din Anglia, a susţinut o comunicare în Sala de conferinţe a Seminarului Teologic de la Neamţ, cu titlul „Importanţa recunoaşterii de către Biserică a evreilor mesianici: din experienţa dialogului catolici-evrei mesianici şi ce ar putea însemna această recunoaştere“. În continuarea programului au avut loc discuţii pe marginea temei prezentate. Ieri-dimineaţă, pr. Peter Hocken a prezentat tema „Unitatea dintre creştini şi Israel: diviziunea dintre Biserică şi sinagogă – relaţia dintre cele două legăminte“, iar Elia Beaver şi Siegfried Redmann (reprezentanţii comunităţii din Latroun – Israel) au susţinut o comunicare cu tema „Trăind împreună împăcaţi“. Astăzi, la ora 11:00, va avea loc o ultimă întrunire, unde se vor discuta concluziile conferinţei. Printre referenţii care au participat la conferinţă îi amintim pe PS Daniel Stoenescu, Episcop de Dacia Felix, Johannes Fichtenbauer, diacon în Arhiepiscopia Romano-Catolică din Viena, pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, Benjamin Berger, teolog şi lider iudeo-mesianic din Israel, pr. prof. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu, pr. conf. dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu, pr. lect. dr. Adrian Murg, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad, Boris Grishenko, lider iudeo-mesianic al comunităţii din Kiev, Ucraina, David Nagy, rabin mesianic din Oradea, Florin Suciu, pastor mesianic din Bucureşti, Eyal Friedman, lider iudeo-mesianic din Israel, şi drd. Marian Cioceanu, preşedintele Fundaţiei „Patriarhul Avraam“ din Bucureşti. Această întrunire va fi urmată, pentru cei care doresc, de un pelerinaj la mănăstirile din zona Neamţului şi din Bucovina. Astăzi vor fi vizitate Mănăstirile Agapia, Secu, Sihăstria, iar mâine, 10 iulie, şi sâmbătă, 11 iulie, vor fi vizitate mănăstirile Voroneţ, Humor, Moldoviţa, Putna, Suceviţa, Dragomirna şi Cetatea de Scaun a Sucevei. La conferinţa Toward Jerusalem Council Two (TJC II) au participat reprezentanţii bisericilor creştine (ortodocşi, catolici, protestanţi) şi evreii care cred în Hristos din Israel, Rusia, Moldova, Austria şiRomânia.
 • Aflată la a IV-a ediţie, Tabăra de tradiţie şi spiritualitate a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale se desfăşoară în acest an între 17 şi 28 iulie, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt. Anul acesta, în programul taberei sunt înscrişi 63 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani, din Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia şi România. Iniţiativa organizării unei tabere în care copiii din diasporă să poată petrece două săptămâni în ţara de origine, împreună cu copiii români, aparţine Înalt Preasfinţitului Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale. Anul acesta, Tabăra de tradiţie şi spiritualitate a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale a ajuns la a IV-a ediţie şi se desfăşoară în perioada 17-28 iulie 2009, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ.În ultimii patru ani, 460 de copii din Europa Occidentală şi Meridională şi din România au participat la acest eveniment desfăşurat în Oltenia, în vecinătatea Mănăstirii Tismana.În acest an, 63 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani, din Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia şi România, însoţiţi de o echipă de 14 animatori români veniţi, de asemenea, din alte ţări, îndrumaţi de preotul Mircea Filip, s-au încadrat într-un program de rugăciune, s-au împrietenit, dincolo de diferenţele de vârstă sau de ţara de unde vin, iar comuniunea dintre ei este încununată de participarea la Sfânta Liturghie şi împărtăşirea cu Domnul Iisus Hristos. Copiii participă la atelierele de pictură icoană, lucru manual, dans, muzică, teatru şi vor descoperi tradiţiile şi obiceiurile specifice zonei Moldovei prin intermediul drumeţiilor în munţiii Neamţului, a excursiilor la Mănăstirile Agapia, Neamţ, Secu, Sihăstria, Văratec şi prin vizitarea caselor memoriale Mihail Sadoveanu sau Ion Creangă.
 • La Academia ortodoxă „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a avut loc, în perioada 30 august-4 septembrie 2009, Tabăra de vară „Recuperarea copilului cu implant cohlear“. Tabăra a fost organizată de Asociaţia persoanelor cu deficienţe de auz „Ascultă viaţa“, în parteneriat cu Firma „MED-EL“ din Austria.Cei 30 de copii cu vârste între 2 şi 18 ani, care au participat la tabără au fost surzi, iar după ce au beneficiat de un implant cohlear în urechea internă, au putut auzi din nou. Pacienţii au nevoie de logopedie pentru a se vindeca. Astfel, a fost înfiinţată Asociaţia „Ascultă viaţa“, cu sediul la Sibiu, care are membri în toată ţara. „Tabăra a fost organizată pentru sprijinirea schimburilor de informaţii şi de experienţă, pe de o parte, între persoanele de specialitate din domeniul dezvoltării şi folosirii protezelor implantabile de auz şi, pe de altă parte, între purtătorii de implanturi, candidaţii la implant şi familiile lor“, a declarat ing. Ute Hellmuth-Zweyer, de la „HOME Reabilitation Clinic“ MED-EL (Clinica de recuperare acasă) din Austria. Tabăra de vară „Recuperarea copilului cu implant cohlear“ este la a III-a ediţie, prima fiind organizată în anul 2007, la Mănăstirea Moeciu din judeţul Braşov, iar a doua în 2008, la Mărginimea Sibiului – Râu Sadului.Scopul acestei întruniri a fost intercunoaşterea între părinţi, astfel încât să profite de un ajutor reciproc, unii dintre ei având experienţă. Un lucru important este acela că părinţii văd copii care vorbesc, în urma intervenţiei cu implant, puterea exemplului fiind cea mai convingătoare. „Tabăra s-a desfăşurat într-o atmosferă plăcută şi într-un loc minunat. Am vizitat Biserica «Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu“ şi Mănăstirea Neamţ. Am rămas adânc impresionaţi de modul în care se desfăşoară lucrurile aici, simţindu-ne ca acasă. Tabăra a fost organizată în zona Neamţului, pentru că am dorit să ne adresăm şi copiilor din Moldova. De exemplu, în anii trecuţi, copiii din Botoşani nu au putut să vină la Sibiu, pentru că este foarte departe, iar drumul este obositor. Dorim să-i ajutăm pe toţi cu implantul cohlear, să folosim această aparatură tehnică în cel mai bun mod“, a adăugat ing. Ute Hellmuth-Zweyer, care a explicat faptul că astfel de tabere sunt menite să fie un training pentru părinţi, astfel încât copiii să fie ajutaţi de aceştia. Programul taberei a cuprins prezentări ale unor specialişti în logopedie şi medici cu experienţă în domeniul ORL şi al implantului cohlear. Pe parcursul prezentărilor, copiii au fost supravegheaţi de specialişti, care au iniţiat jocuri recreative cu aceştia. „Logopedia şi reabilitarea trebuie începută imediat după implantare şi, dacă se face într-un mod structurat şi bine pregătit, succesele vor fi pe măsură“, a conchis ing. Ute Hellmuth-Zweyer.
 • Colegiul National „Stefan cel Mare“ din Târgu Neamt, în parteneriat Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, a organizat sâmbătă, în cadrul Proiectului National Ecologic 2009-2010, Simpozionul National “Apa – sursa vietii“. Premierea participantilor a fost precedată de o vizită documentară la Parcul Natural Vânători-Neamt, Rezervatia de zimbri ,,Dragos Vodă“ si la Casa memorială “Mihail Sadoveanu“. În deschiderea simpozionului au fost rostite alocutiuni de către reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt, Primăriei orasului Târgu Neamt, Primăriei Vânători-Neamt, Colegiului National „Stefan cel Mare“ din Târgu Neamt, Statiei de Epurare din Târgu Neamt, Facultătii de Biologie si Facultătii de Geografie si Geologie ale Universitătii “Al. I Cuza“ din Iasi, Facultatătii de Hidrotehnică, Geodezie si Protectia Mediului a Universitătii Tehnice “Gh. Asachi“ din Iasi. În sala de conferinte a Seminarului au fost expuse lucrările elevilor din toată tara. “Seminarul Teologic Liceal de la Mănăstirea Neamt a fost gazda simpozionului, dar este si partener în Proiectul National Ecologic 2009-2010. Tema activitătii noastre, «Apa-sursa vietii» s-a legat foarte mult cu apa sfintită, foarte multe lucrări abordând acest domeniu. Reprezentantul Seminarului a fost pr. prof. Viorel Laiu, spiritual în cadrul acestei scoli. Un alt invitat de onoare deosebit, arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia al Mănăstirii Neamt, a prezentat o lucrare în cadrul căreia a făcut legătura cu apa sfintită, Agheazma“, a declarat prof. Anca Radu, director adjunct la Colegiul National „Stefan cel Mare“ din Târgu Neamt si unul dintre coordonatorii proiectului.
 • Un grup de pelerini ortodocşi venit din îndepărtatul Arhanghelsk, un oraş în partea de NV a Rusiei, pe Dvina de Nord, aproape de vărsarea acesteia în Marea Albă, care este şi reşedinţa regiunii cu acelaşi nume – doritori să cunoască viaţa duhovnicească a poporului nostru, conduşi fiind de părintele profesor Dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie «Andrei Şaguna» din Sibiu, au poposit împreună la biserica de la seminarul nemtean, in perioada 12-13 iulie 2010. Parintele Vasile Mihoc ne-a relatat ca acesti pelerini sunt din cei care au primit botezul anul acesta, de Sf. Pasti, dupa un amplu proces de catehizare care a durat mai mult de un an. Din grup a facut parte şi părintele Pavel din Arhanghelsk. A doua zi, 13 iulie, au participat la Sfânta Liturghie oficiata in Biserica „Sf. Ioan Iacob” de părintele Pavel, având ca protos pe parintele profesor de Noul Testament de la Academia Andreiană. Cuvintele nu reusesc să zugrăvească măreţia slujbei cântată alternativ, în româneşte şi în ruseşte, evlavia pelerinilor, dorul lor de a se uni cu Hristos. După Sfânta Liturghie şi cuvintele de aleasă simţire duhovnicească rostite de părintele Pavel, şi apoi de Părintele profesor Vasile Mihoc a urmat agapa frăţească, la Casa de Pelerinaj „Ierusalim’Hozeva”din curtea seminarului, şi dialogurile de mare folos sufletesc pentru fiecare dintre noi. Pelerinii au plecat la miezul zilei spre mânăstirea Sâmbăta şi apoi spre Sibiu.
 • În data de 17 aprilie 2010, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, s-a desfăşurat cea de-a XXVIII – a Expoziţie pe tematică de biodiversitate intitulată „Biodiversité & Humanité: nos vies sont liees” (Biodiversitate – Umanitate; vieţile noastre sunt legate), realizată de Fundaţia „Nicolas Hullot” şi „Noe Conservation” ofertată Consorţiului de Cercetare Regională (Moldova) pentru Monitorizarea şi Protecţia Mediului (CCRMPM) (coordonator prof. Dr. Ovidiu Toma), de către Guvernul Franţei (Ministère des affaires étrangères, Direction Générale de la coopération internationale et du développement) având totodată sprijinul Ambasadei Franţei în România şi al Centrul Cultural Francez din Iaşi. Delegaţia Caravanei Francofone a fost compusă din prof. Dr. Ovidiu Toma, Lect. Univ. Dr. Csilla Iuliana Băra, biolog şi masterand Narcisa Berişteanu şi studenta Olga Eni, toti de la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.
 • În perioada 21-23 mai 2010 a avut loc, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, cea de a III – a ediţie a proiectului educativ interjudeţean „Valori culturale româneşti”. Amintim cititorilor că acest proiect a început în luna mai 2009 şi se desfăşoară între Seminarul Teologic Liceal „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi, având ca şi coordonatori pe d-l prof. Sorin Sitea şi subsemnatul. Proiectul propune elevilor celor două şcoli descoperirea valorilor, identităţii şi a spiritualităţii ortodoxe din spaţiul românesc. De la Iaşi au venit un număr de 34 de elevi, însoţiţi de domnii profesori Sorin Sitea şi Aurel Rusu, de la colegiul amintit şi d-ra prof. dr. Lacrămioara Iordăchescu, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
 • La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, a continuat, in perioada 8-9 iulie 2010, derularea activitatilor dedicate Anului omagial „Sf. Ioan Iacob”. Aceasta s-a datorat, in special, prin faptul ca un grup de 35 de elevi de la parohia „Sf. Nicolae” din municipiul Braila au realizat un pelerinaj la manastirile din nordul Moldovei, doua zile fiind dedicate celor din judetul Neamt (ei fiind cazati in camerele Academiei „Sf. Ioan de la Neamt”),  in cadrul proiectului educativ national „Hristos impartasit copiilor”. S-a realizat astfel o simbioza intre cele doua proiecte. Copiii braileni au luat cunostinta de Sf. Ioan Iacob, de viata si opera sa. Au recitat poezii ale sfantului chiar si in cadrul Sfintei Liturghii, la chinonic. Amintim ca parohia „Sf. Nicolae” din Braila se afla in parteneriat cu Seminarul de la Manastirea Neamt, anul acesta fiind a doua intalnire la Neamt.
 • In perioada 07 – 09 septembrie 2010 s-au desfasurat, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, lucrările  Consfătuirii Naţionale a inspectorilor de limbi moderne, organizată în judeţul Neamţ cu următoarea tematică: analiza activităţii de inspecţie şcolară la limbile moderne;  organizarea olimpiadelor de specialitate, a concursurilor şcolare şi a examenului de bacalaureat 2011;  cursuri de dezvoltare profesională, programe/proiecte naţionale şi internaţionale (exemple de bună practică); materiale didactice specifice predării limbilor moderne prezentate de edituri
 • Elevii şi profesorii adunaţi în sala de festivităţi a Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”  şi-au adus prinosul de recunoştinţă pentru viaţa şi opera celui care a fost şi va dăinui veşnic în Panteonul culturii româneşti cu lumina Luceafărului căruia îi va purta numele întru cinstirea generaţiilor prezente şi viitoare: Mihai Eminescu. O zi în care sărbătoarea a stat sub semnul ineditului – imagini în premieră ale primului film documentar realizat despre Eminescu, in 1914 -, împletite armonios cu melodia versurilor nemuritoare ale marelui Poet, recitate de către elevi şi interpretate artistic de către membrii grupului de muzică folk a şcolii.
 • Manifestări dedicate celei de-a XV-a ediţiei a „Zilelor Mitropolit Visarion Puiu” s-au desfăşurat  şi la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt în 28 februarie 2011. Aici a avut loc evocarea personalitătii Mitropolitului, precum si prezentare unor volume si publicaţii printre care Revista Valori Perene, nr. 2, pe 2011 şi lucrarea Mitropolitului Visarion, Din istoria vieţii monahale . Din partea Asociaţiei “Mitropolit Visarion Puiu” cât şi a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului i-a fost conferită părintelui director Ioan Mihoc o Diplomă de Onoare pentru efortul susţinut în descoperirea “multiplelor activităţi ale ilustrului ierarh”. „Părintele director Ioan Mihoc ne-a oferit posibilitatea, ca în fiecare an de altfel, să vorbim tinerilor seminarişti despre ce a însemnat Visarion Puiu şi care este locul lui în istoria Bisericii noastre. De asemenea, au fost prezentate elevilor câteva din obiectele personale ale mitropolitului: cărţi, crucea sa pectorală, antimisul de când era episcop de Hotin şi un baston episcopal din vremea când era episcop la Bălţi”, a spus pentru Radio TRINITAS, părintele Florin Tuscanu, protopop de Roman.
 • De sărbătoarea Naşterii Sf. Ioan Botezătorul – 24 iunie 2011 – a plecat prima serie din tabara “Izvoarele bucuriei” iniţiată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt. Cei 70 de copii înscrisi au participat la diferite activităti precum: Ateliere: muzică, dans, origami, comunicare, teatru, pictură, mâini dibace, fotografie etc.; drumeţii: Zimbrăria „Dragoş Vodă”; biserica Vovidenia; Casa memorială „Mihail Sadoveanu”;Schitul Icoana Nouă şi Icoana Veche; Mănăstirea Neamţ (biserica, muzeul şi împrejurimile);Jocuri interactive şi întreceri sportive; Vânătoarea de comori;  Seri tematice: cinema, karaoke, dans, Seara Talentelor; Foc de tabără. În ziua de 24 iunie copiii, insoţiţi de animatori au participat la Sf. Liturghie, în biserica Sf. Ioan Iacob, şi s-au împărtăsit. În ziua de 25 iunie 2011 vor veni copiii din a doua serie şi vor petrece aceleaşi momente până vineri, 1 iulie 2011.Arhiepiscopia Iaşilor organizează în perioada 18 iunie-9 septembrie, la Centrul cultural-pastoral “Sfântul Daniil Sihastrul” – Durău, şi în perioada 18 iunie-15 iulie 2011, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, “Taberele MMB”. Copiii şi tinerii care s-au înscris vor avea un program bine structurat, care va cuprinde ateliere, drumeţii, excursii, toate acestea îmbinate cu programul de rugăciune.Atracţia Taberei “Floare de colţ” de la Durău este jocul “Vânătoare de comori”, în care copiii, împărţiţi pe echipe, au de parcurs diferite probe pentru a găsi comoara. În program există seri tematice în care copiii pot viziona un film, dansa ş.a. “Floare de colţ” – Durău se adresează copiilor cu vârste între 9-14 ani, fiind organizată şi o serie specială pentru liceeni în perioada 23-29 iulie 2011. În cele 12 serii de tabără de la Durău vor participa câte 80 de copii în fiecare săptămână.
 • Pentru prima dată, în acest an va fi organizată, după modelul celei de la Durău, Tabăra “Izvoarele bucuriei”, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt. Vor fi ateliere de muzică, pictură, dans şi orientare turistică. Din cele patru serii care vor veni în perioada 18 iunie-15 iulie 2011, mai există locuri disponibile în ultimele două. “Avantajul acestei zone este că se pot face foarte multe drumeţii la obiectivele turistice şi pelerinaje. Fiind organizate de Biserică, aceste tabere vor cuprinde participare la rugăciunile de dimineaţă şi de seară şi la Sfânta Liturghie (de două ori în fiecare serie). Prin aceste tabere, participanţii îşi pot dezvolta abilităţile personale, creativitatea, spiritul de echipă, capacitatea de comunicare şi, mai ales, bucuria de a-şi face prieteni noi şi de a împărtăşi cu ei lucrurile frumoase”, a adăugat Doru Barna.
 • În după-amiaza zilei de 15 iunie 2011, IPS Teofan şi IPS Ştefan au ajuns la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, fiind întâmpinaţi de către toţi elevii seminarişti şi de către PC Pr. Prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului, care a rostit un cuvânt de bun venit . Aici, cei doi arhierei s-au închinat fragmentului din moaştele Sfântului Ioan Iacob, aşezate într-un baldachin în biserica-paraclis a şcolii teologice.
 • La Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt se desfăşoară în perioada 28-30 iulie Adunarea generală anuală Pro-Vita a asociaţiilor şi fundaţiilor din România, care luptă pentru apărarea vieţii copiilor nenăscuţi şi pentru drepturile celor născuţi.
 • Reprezentanţii mai multor asociaţii şi fundaţii din România, care apără drepturile copiilor născuţi şi nenăscuţi se reunesc în aceste zile la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt. Ieri dimineaţă, un sobor de preoţi a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica “Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” a seminarului. În sala de conferinţe a Academiei “Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ” a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor, derulate sub genericul “Drepturile copilului născut şi nenăscut”. Cuvântul de deschidere a fost ţinut de pr. prof. dr. Vasile Mihoc, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu şi preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România. În cadrul celor trei sesiuni care au avut loc ieri s-au susţinut referate cu privire la realizarile Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România, la activităţile provita desfăşurate de alte ONG-uri şi creştini ortodocşi din România, şi la atitudinea Federaţiei în decursul acestui an, faţă de încălcarea drepturilor copilului născut şi nenăscut.
 • În perioada 15-25 iulie 2011, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, a avut loc Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă. Timp de zece zile, copii şi tineri români din mai multe ţări ale Europei şi din ţara noastră au putut desfăşura diferite activităţi în cadrul atelierelor, s-au rugat, au mers în pelerinaj la mănăstiri şi au cântat la Sfânta Liturghie. Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă organizată pentru a treia oară la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ a adunat şi în acest an 80 de copii şi tineri (60 din mai multe ţări ale Europei şi 20 din România). Activităţile s-au derulat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înalt Preasfinţitului Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale. Tabăra a fost la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ pentru a treia oară consecutiv, fiind la cea de-a VI-a ediţie. Primele trei ediţii ale acestei reuniuni a tinerilor şi copiilor au avut loc în Mitropolia Olteniei, în apropierea Mănăstirii Tismana. În cadrul acestei întâlniri au fost pregătite ateliere de teatru, pictură a icoanelor şi design pentru cei 80 de participanţi. De asemenea, copiii au învăţat dansuri de societate şi dansuri populare. În acelaşi timp, tinerii au trăit într-un deosebit mediu de rugăciune. Programul din fiecare zi pentru copiii şi tinerii (cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani) aflaţi în tabără a început cu rugăciunile de dimineaţă, urmate de atelierele propriu-zise. “Anul acesta am avut un atelier pentru tineri în care au putut să discute problemele specifice vârstei lor. Acest atelier a avut un succes deosebit şi ne îndeamnă şi în anii următori să facem acest lucru”, a declarat părintele Mircea Filip, de la Parohia “Sfinţii Trei Ierarhi” din Paris şi directorul Centrului de coordonare pedagogică al Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale.
 • În perioada 7-18 august,  la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” și la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ are loc Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale. Programul zilnic începe cu rugăciunile de dimineaţă în Biserica “Sfântul Ioan Iacob” a seminarului. “Faptul că ne rugăm împreună într-un lăcaş de închinăciune atât de frumos este deosebit. După rugăciunea de dimineaţă, intrăm într-un program specific de tabără. Avem ateliere organizate pe categorii de vârstă: lucru manual (pentru copiii care au până în 10 ani), creativitate şi arte (pentru cei cu vârste între 11 şi 14 ani), pictură icoană pe lemn, pictură icoană pe sticlă şi atelierul de comunicare (pentru tinerii între 15 şi 18 ani). Atelierul de comunicare abordează problemele pe care le au tinerii din perspectivă creştină”, a spus Bogdan Grecu, coordonator tabără. vezi foto…
 • Consfătuirea naţională anuală a inspectorilor de religie s-a desfăşurat, în acest an, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt. Timp de trei zile, inspectori de religie din toată ţara, reprezentanţi ai Bisericii şi ai Ministerului Culturii şi Cultelor şi Educaţiei au discutat aspecte legate de statutul orei de religie, de reuşitele, dar şi problemele cu care se confruntă profesorii acestei discipline şi au făcut o evaluare a rezultatelor obţinute în cei 20 de ani de predare a religiei în şcolile româneşti. Lucrările consfătuirii naţionale anuale au debutat cu un Te Deum de mulţumire, oficiat de protosinghelul Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi inspectori, în Biserica “Sfântul Ioan Iacob” din incinta seminarului. Părintele Hrisostom Rădăşanu a transmis, apoi, inspectorilor şi invitaţilor prezenţi la întâlnire binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi un mesaj de apreciere şi încurajare pentru toţi cei care, clerici sau mireni, ostenesc pentru buna desfăşurare a orelor de religie ortodoxă în sistemul educaţional românesc. “Este bine să venim mai mult în întâmpinarea acestor oameni minunaţi, să le ascultăm problemele, să-i încurajăm, să-i corectăm, acolo unde este nevoie, pentru ca, astfel, solidarizându-ne, ora de religie să nu mai fie atât de uşor pusă în discuţie şi atât de uşor relativizată. Profesorii de religie trebuie ajutaţi să-şi împlinească cu adevărat misiunea pentru care au fost puşi în faţa copiilor şi, pe lângă cuvântul de binecuvântare al Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, am dorit să vă transmit şi acest mesaj, pentru ca întâlnirile dumneavoastră să conteze mai mult pentru profesorii care, în momentul de faţă, lucrează pentru buna sporire duhovnicească a copiilor noştri”, a spus protos. Hrisostom Rădăşanu.
 • Consfătuirea directorilor şi spiritualilor din cadrul Seminariilor Teologice şi a profesorilor de religie din judeţul Neamţ la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt. Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, printre care s-au numărat şi preoţi care desfăşoară activitate didactică.Pe lângă Înalt Preasfinţitul Teofan, la consfătuire au mai participat doamna Luminiţa Georgeta Vârlan, inspectorul şcolar general al judeţului Neamţ, protos. Hrisostom Rădăşanu, consilierul pe probleme de învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Ioan Gherasimescu, vicarul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi domnul Mihai Giosan, inspectorul nemţean pentru disciplina religie.În cuvântul de întâmpinare, Înalt Preasfinţitul Teofan a arătat valoarea deosebită a misiunii profesorului de religie, care este dator să aşeze în sufletul elevilor nu doar cunoştinţe, ci şi focul credinţei, care să scoată la iveală tot ce este mai bun şi mai durabil în sufletele tinerilor. Profesorul de religie trebuie să dea dovadă atât de profesionalism, cât şi de tact duhovnicesc şi nu trebuie să uite că elevul, la ora de religie, nu vine doar cu inteligenţa, ci cu sufletul întreg, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
 • De sărbătoarea Naşterii Sf. Ioan Botezătorul – 24 iunie 2011 – a plecat prima serie din tabara “Izvoarele bucuriei” iniţiată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei,  la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” și la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Cei 70 de copii înscriși au participat la diferite activități precum: Ateliere: muzică, dans, origami, comunicare, teatru, pictură, mâini dibace, fotografie etc.; drumeţii: Zimbrăria „Dragoş Vodă”; biserica Vovidenia; Casa memorială „Mihail Sadoveanu”;Schitul Icoana Nouă şi Icoana Veche; Mănăstirea Neamţ (biserica, muzeul şi împrejurimile);Jocuri interactive şi întreceri sportive; Vânătoarea de comori;  Seri tematice: cinema, karaoke, dans, Seara Talentelor; Foc de tabără. În ziua de 24 iunie copiii, insoţiţi de animatori au participat la Sf. Liturghie, în biserica Sf. Ioan Iacob, şi s-au împărtășit. În ziua de 25 iunie 2011 vor veni copiii din a doua serie şi vor petrece aceleaşi momente până vineri, 1 iulie 2011. vezi foto…
 • În zilele de 28 şi 29 octombrie 2011, la Schitul Cărbuna, de pe lîngă Mănăstirea Neamţ şi la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, a avut loc cea de a treia ediţie a manifestării “Zilele Daniil Sandu Tudor”, manifestare care a avut trei ediţii şi la Vatra Dornei. Manifestarea si-a propus să reliefeze persona­litatea şi jertfa părintelui Daniil Sandu Tudor, iniţiatorul “Rugului aprins”, amplă mişcare de reînviere a spiritului naţional şi creştin din perioada interbelică, ucis în închisoarea de la Aiud, cît şi “Dimensiunea creştină a culturii române”.Din program: simpozionul “Daniil Sandu Tudor. Modelul Rugul aprins în  contemporaneitate” (Seminarul Teologic “Veniamin Costachi”, 28 oct., ora 15); lansări de carte: “Semnele vremii noastre. 7 întîlniri cu părintele Iustin Pârvu” de Adrian Alui Gheorghe, “Războiul sfânt pentru eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord şi Ţinutul Herţa (1941). Contribuţii nemţene”, de prof. Gheorghe Radu; pelerinaje la mănăstirile din judeţ şi din Suceava; acordarea premiilor “Daniil Sandu Tudor” pentru susţinerea spiritualităţii româneşti, pentru promovarea valorilor naţionale.Între invitaţii acestei ediţii s-au numărat scriitorii Ioan Pintea (Bistriţa Năsăud), Cassian Maria Spiridon (Iaşi), Adrian G. Romila, Gheorghe Simon, Nicolae Sava, Teodora Stanciu (Bucureşti), cantautorul Florin Săsărman, pr. prof. dr. Vasile Nechita, alti preoţi, monahi si jurnalişti. Manifestarea a fost coordonată de părintele protos. Elefterie Păduraru, egumen al Schitului Cărbuna, fost ucenic pe Rarău al lui Daniil Sandu Tudor, Adrian Alui Gheorghe, director al Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Neamţ si pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului.
 • Mihail Sadoveanu evocat la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt. Programul manifestărilor dedicate comemorării lui Mihail Sadoveanu, inceput la Schitul Vovidenia,  a continuat şi în după-amiaza zilei printr-o serie de comunicări susţinute în sala de festivităţi a Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Veniamin Costachi” din apropiere. Un grup de elevi seminaristi au participat si au dat raspunsurile liturgice si la Sf. Liturghie si la parastas. Arhim. Mihail Daniliuc a prezentat tema “Sfânta Scriptură în opera lui Mihail Sadoveanu”, iar profesorul Călin Rudeanu a vorbit despre “Influenţele religioase şi motivele populare în romanele lui Mihail Sadoveanu”. Elevii seminarişti au prezentat temele: “Mihail Sadoveanu şi romanul istoric” şi “Cetatea Neamţului în povestirile sadoveniene”. În încheiere, seminariştii au pregătit un program artistic dedicat memoriei scriitorului evocat. “Toate acestea ne-au adus în memorie personalitatea acestui cântăreţ al spiritului şi pământului românesc care a adunat în cărţile sale cu trudă şi dragoste toată frumuseţea, poezia şi istoria pământului nostru străbun”, a spus arhim. Mihail Daniliuc.
 • Organizaţia World Vision, biroul Iaşi & Vaslui, a organizat, în perioada 3-7 septembrie 2012, la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamt” si la Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, judeţul Neamţ, o tabără de dezvoltare personală. Au participat 18 elevi din comuna Vlădeni, judeţul Iaşi, şi 30 de elevi din comuna Draxeni, judeţul Vaslui. vezi foto…
 • La Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamț” și la Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ și Academia Ortodoxă ”Sf. Ioan de la Neamț” a avut loc, în perioada 11-18 august, Festivalul Federaţiei Mondiale a Tinerilor Ortodocşi – Syndesmos. Tema festivalului, care a adunat tineri din mai multe ţări ortodoxe, a fost “Profeţi pentru timpul nostru”. “Ne-am bucurat de prezenţa tinerilor din Grecia, Liban, Germania, Franţa, Finlanda, Rusia, Bielorusia, Grecia ş.a. Suntem recunoscători Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că ne-a oferit binecuvântarea de a organiza această întâlnire la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. Tema din acest an a fost aleasă pentru că s-a considerat că este de actualitate. Ne-am gândit că fiecare persoană care participă la acest eveniment şi care este implicată în viaţa Bisericii trebuie să fie conştientă de rolul important pe care îl are profeţia. Considerăm că profeţia se face împreună, în Biserică şi în rugăciune. Este foarte important ca oamenii din toate ţările reprezentate la această întâlnire să fie conştienţi de tot ceea ce îi leagă. Aşa cum Sfinţii Apostoli s-au adunat în ziua Cinzecimii pentru a primi Duhul Sfânt, la fel şi noi ne-am reunit în rugăciune. Participanţii au plecat în comunităţile lor cu dorinţa de a duce mai departe duhul unităţii Ortodoxiei, al comuniunii şi al rugăciunii”, a spus Ana Birta, organizatorul întâlnirii de la Neamţ a Federaţiei Mondiale a Tinerilor Ortodocşi – Syndesmos. vezi foto…
 • În perioada 12-16 Iulie 2013, prin binecuvântarea şi ajutorul lui Dumnezeu, un grup de copii şi adolescenţi de la Asociaţia Misionară Oastea Domnului au petrecut la Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamț” câteva zile minunate prin care s-au apropiat mai mult de Cer. Tema taberei a fost „Urcuş spre Ţara Minunată” iar copiii au participat la diverse activităţi, printre care amintim: Atelier de pictat icoane, discuţii pe grupe legate de tema taberei, împreună-slujirea prin răspunsurile date la Sfânta Liturghie oficiată de Pr. Prof. Ioan Mihoc, de asemeni, împărtăşirea cu Sf. Taine, vizitarea obiectivelor turistice şi religioase din apropiere, concursuri de întrebări biblice şi cântarea, poezia şi rugăciunea specifice Adunărilor Oastei Domnului. vezi foto…
 • În perioada  23-25 mai 2014 Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a găzduit cea de  a XI – a ediție a Proiectului educațional „Valori Culturale Românești”. Manifestare de prestigiu la nivel regional, proiectul a reunit și la această ediție un mare număr de elevi interesați și pasionați de istoria națională, de cunoașterea și promovarea tradițiilor și spiritualității ortodoxe. vezi foto…
 • În perioada 11-13 iulie 2014, Seminarul Teologic și Academia „Sf. Ioan Iacob de la Neamț” de la Mănăstirea Neamț, a primit vizita PS Marc „Nemțeanul” din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, însoțit de un grup de 15 persoane, în cadrul pelerinajului „Axios”. Acest pelerinaj se realizează din anul 2008, în fiecare an, în luna iulie, în diferite zone ale României. Aici, la Neamț, pelerinajul a fost realizat pentru prima dată și s-a finalizat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în cadrul bisericii „Sf. Ioan Iacob” din curtea Seminarului. vezi foto…
 • Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în perioada 18-25 august 2013, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“  și la Academia „Sf. Ioan de la Neamț” de la Mănăstirea Neamţ a avut loc tabăra de vară intitulată „Dezvoltarea performanţelor la copii“, desfăşurată cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ. vezi foto…
 • Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în perioada 26-30 decembrie 2013, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a avut loc tabăra de iarnă intitulată „Dezvoltarea performanţelor la copii“, desfăşurată cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ. În tabără au participat 76 de elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, printre aceştia numărându-se şi 10 copii din localitatea Donduşeni, Republica Moldova. vezi foto…
 • “Tabăra internaţională de tradiţie şi spiritualitate” este organizată, cu binecuvântarea IPS mitropolit Iosif și a IPS Teofan, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, de Mitropolia Ortodoxă a Europei Occidentale şi Meridionale (în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în primii ani și în 2011). vezi foto…
 • Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a avut loc, în perioada 7-12 august 2014, a 19-a ediție a  Adunării Generale „Syndesmos – Federația Mondială a Tineretului Ortodox”, la Seminarul Teologic și la Academia „Sf. Ioan de la Neamț”, de la Mănăstirea Neamț. vezi foto…